onsdag 6. mai 2009

De tre forskjellige medie teoriene.

De første teorien som ble utviklet kalles ofte teorien om "de allmektige media". Teoriene antok at mottakerne var forsvarsløse individer som passivt mottok medienes budskapet, for så å automatisk reagere på det i tråd med senderens ønsker.
Nå kom "de mektige mediene". Selv om tradisjonen om de "maktesløse" mediene gav et bedre bilde av virkeligheten enn teoriene om de "allmektige" mediene, fant forskerne situasjoner som det var vanskelig å forklare dersom mediene ikke hadde noe å si. Vi fikk fort en rekke nye problemstillinger som krevde nye angrepsvinkler og bruk av nye metoder.
Den vesentligste forskjellen mellom den gamle teorien, teorien om "de allmektige" mediene og den nye teorien om "de maktesløse" mediene, var at man innså at det ikke var noen direkte forbindelse mellom sender og mottaker, og at man ikke kunne regne med å få til en direkte påvirkning av mottakerne. Man innså at det var flere betydningsfulle faktorer kom inn mellom sender og mottaker.
Propaganda betegner i moderne språkforståelse en ensidig fremstilling av informasjon for at mennesker skal ta stilling til en sak på en bestemt måte; ikke egentlig forskjellig fra reklame i sin metode, men som regel knyttet til politiske og/eller religiøse spørsmål i motsetning til reklame. Propaganda er også betegnelsen på én av fire modeller for utøvelse av informasjon og samfunnskontakt/PR.
I denne filmen vi så på skolen onsdag, så vi helt klart bruken av propoganda pågrunn av film viklene de hadde filmet hitler fra, dem har også greid og vise at han fremstår som en hyggelig person, med mye makt, glade soldater som trener og arbeider på en treningsleir. Det nazistene sier er bare positivt, med tanke på landet og innbyggeren, det virker akkurat som dem skal skape det perfekte landet. Så derfor kan jeg godt forstå at det tyske folk har latt seg rive med av en så retorisk person som hitler var.
Den tysken hæren virker glade og virker fornøyde med sånn som de har det. De virker veldig lydige og ser ut som dem ser på hitler som en gud.

mandag 4. mai 2009

Svineinfluensa på vei til Norge

Svineinfluensa er i dag spredd seg til Europa. Vi har hatt noen tilfeller med mistanke til svineinfluensa her i Norge, men det har ikke vært det like vel. Allerede er det en i Spania som er smittet, samt i Tyskland skal flere være smittet det samme skal være situasjonen i Storbritannia. Fredag ble det første tilfellet i Danmark kjent, og danske myndigheter satte lørdag i gang en omfattende aksjon for å finne tre personer som antas å være i smittefare. De tre tok fly fra New York sammen med en smittet kvinne. Snart kommer pandemien til å komme til Norge. Hvis man skal være så uheldig og komme hjem fra Mexico, eller vært sammen med en som har vært der, så er det viktig og se etter om man bli plaget av feber, hodepine og lignende. Hittil er over 615 personer smittet i over 15 land. Helseministeren i Norge regner med at 13 000 mennesker kommer til å dø og 1,2 millioner kommer til å dø her i Norge, men dette er det verste skrekk scenario. Likevel ber helseministeren at folk ikke skal være redde.